Gustaf paddlar kajak

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2018

Ute är inne

Att vara ute är inne. Outdooraktiviteter har nästintill exploderat de senaste åren – och det fortsätter att växa. Gustaf Andersson jobbar som instruktör och guide inom paddling och forsränning. Ett intresse som alltid har funnits där.

-Att vara ute i naturen har följt mig sen barnsben. Det började med att pappa tog med mig ut och grillade korv och sen har det fortsatt. Fiske, slalom, längdskidor, långfärdsskridskor och terränglöpning. Jag gjorde min första fjällvandring när jag var 10 år, berättar Gustaf.

Till vardags jobbar Gustaf som gymnasielärare där han bland annat har en kurs i naturguidning. En gång i veckan är han är ute med elever som ska bli naturguider.

-Vi gör olika saker så som paddlar kajak, kryper i grottor och så. Vi går igenom hur man kan göra det till en kommersiell upplevelse, hur man bemöter kunder och vad man behöver tänka på kring säkerhet, säger Gustaf.

Stereotypen är inte den man tror

Även om Gustaf gillar friluftsliv så slår hjärtat lite extra för kajak och paddling.

-Jag skulle säga att det är något som i princip vem som helst skulle kunna göra. Det finns ju olika typer av paddling. Ibland är jag ute på turer som är mer åt det extrema hållet och det passar såklart inte alla eftersom det krävs att man har en viss förkunskap och en viss fysik. Men att paddla ”vanligt”, det skulle jag säga passar de allra flesta, säger han.

-Många kanske inte tror det men faktum är att det är ganska hög medelålder på de som jag möter i mina kurser och på turer och det är mer vanligt att det är kvinnor än män. Jag tror att man tänker att det är en viss stereotyp som ägnar sig åt paddling, men det varierar väldigt mycket. Det tycker jag är roligt! fortsätter han.

”Ju mer digitala vi blir, desto mer söker vi”

En annan stor trend när det kommer till outdooraktiviteter är traillöpning (eller terränglöpning som det också kallas). De flesta av oss brukar kanske ägna sig åt att springa på asfalt-, grus- eller parkvägar. Det här är raka motsatsen. Här löper man på naturstigar. Som traillöpare föredrar många att sticka ut i skogen och utmana naturen på dess egna villkor. Det kan innebära stigar, obanad terräng, backiga naturområden, berg eller fjäll – överallt där det är allt annat än platt. Gustaf Andersson menar att tjusningen med att springa i skogen är att man inte riktigt vet vad som komma skall.

-Jag gillar att utforska vad som finns bakom nästa kulle. Att springa är ett sätt att ta sig fram fort och att dessutom göra det i skogen gör att jag hinner upptäcka mer, menar han.

Känns det lite läskigt att bara ge sig ut där man inte känner igen terrängen har Gustaf ett tips inför sommarmånaderna.

-Varför inte upptäcka våra naturreservat och köra en ”reservatsommar”? Titta på kartor, spring på lederna och ta dig igenom alla som finns här. Du hinner upptäcka och se mycket på kort tid!

Men varför har traillöpning blivit så stort? Gustaf tror att det har med vår längtan efter sökandet att göra.

-Att springa i skogen, oavsett om det är på stigar eller över stenar så ger det något mer än att springa längs en vanlig landsväg. Det är en annan typ av upplevelse. Jag tror att ju mer vi lever i den digitala världen och tappar kontakten med naturen, desto mer letar vi efter något. Några går på yoga, andra mediterar och vissa gillar att springa i skogen, säger han.

En oslipad diamant

Enligt Gustaf är Hudiksvalls kommun en oslipad diamant när det kommer till outdooraktiviteter.

-Jag har många favoritplatser här. Jag gillar att vara där ingen annan är så jag har mina guldkorn såklart, skrattar Gustaf.
Här finns kontrastrika miljöer och natur inom korta avstånd.

-Åt ena hållet har vi en fantastisk skärgård som öppnar upp både för kajak och båtliv. Men även för den som vill hålla sig på land finns det mycket att utforska. Hölick och hela Hornslandet passar för så mycket mer än bara paddling! säger han.

-Sen har vi ju skogarna, fäbodvallarna, bergen och sjöarna åt andra hållet. Vi har ett enormt område som bjuder upp till väldigt många upplevelser och som inte är inom alltför långa avstånd heller. Du får mycket utbud på korta avstånd helt enkelt, avslutar Gustaf.

 

Vill du ut i naturen?

Här är några tips från Gustaf:

  • Om du är nybörjare och ska paddla, börja inte med något som är svårt och långt.
  • Se till just dina förutsättningar och anpassa aktiviteten utifrån det.
  • Du behöver inte ha den senaste och dyraste utrustningen. Vi krånglar till det alldeles för mycket!
  • Ha kul och njut av naturen!

 

Gustav tipsar – här kan du springa

Vad sägs om att uppleva trolska skogar, vackert karga kustlandskap, fågelsjöar, utsiktsberg och vildmark i sommar? Ta en ”reservatsommar” där du springer genom alla naturreservat som finns här. Du hinner upptäcka och se mycket av reservateten på kort tid!

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.