Hand som lägger upp mat på tallrik

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2018

Från korvkiosk till Nobelmiddag

Från korvkiosk till Nobelmiddag, så skulle man kunna sammanfatta Peter Brolins kockkarriär. Idag driver han sin egen matstudio Peter Brolin Gastronomi hemma på tomten, i en ombyggd ladugård..

I Långbo, fem kilometer utanför Delsbo längs med riksväg 84, bor Peter Brolin tillsammans med sin sambo Ylva. Vi träffar honom hemma i hans matstudio en tisdag i november. Det är en bitande novemberkyla ute men så fort vi öppnar dörren omges vi av värme – både från den osande stekpannan och från Peters kärlek till maten.

Allt började i en korvkiosk

Blott 15 år gammal började Peter arbeta i sina föräldrars korvkiosk hemma i Ljusdal. I brist på andra idéer kom han så småningom att söka in på restauranglinjen i Sandviken. Att han skulle bli kock var ingen självklarhet från början men när han gick gymnasieutbildningen i Sandviken kände han att han hittat rätt. Utbildningen tog honom till Uppsala och det var mycket tack vare hans dåvarande kollegor som han fick upp ögonen för att laga mat med råvaror av hög kvalité. Men trots roliga år i restaurangbranschen räckte det inte, Peter ville förmedla sin kärlek till matlagning vidare - till framtidens kockar – och utbildade sig till restauranglärare.

Startade eget för en kompis skull

2010 hörde en gammal kompis av sig, VD för ett Stockholmsföretag, och ville att Peter skulle laga middag till ledningsgruppen vid ett besök i Hälsingland. Peter, som då inte hade ett eget företag, fick se till att skaffa ett för att kunna ta sig an uppdraget. Och så har det fortsatt. ”Det var nyttigt både för mig och för eleverna att jag tog såna uppdrag vid sidan om läraryrket. Jag hittade inspiration utanför klassrummet som jag sen kunde ta med mig tillbaka till eleverna”, berättar han.

 

Ladugård blev en matstudio

Efter 19 år som lärare stod Peter vid ett vägskäl och bestämde sig för att lämna skolans värld och ge sig hän drömmen om en egen matstudio. När han flyttade in på gården kärleken Ylva bestämde han sig för att göra något åt den gamla ladugården som stod intill bostadshuset. ”Där ni står nu var det ett stampat jordgolv och murade väggar som höll på att rasa in. Jag sa till Ylva att vi måste göra något åt det och det är precis det här som jag såg framför mig då. Så som det ser ut idag”, berättar Peter.

 

Gästerna godkänner menyn

När vi träffar honom i matstudion provar han att laga nya maträtter, tar tillvara på råvaror och sätter ihop förslag på menyer. För några fasta menyer finns inte utan maten lagas utifrån säsong, tillgång på råvaror och vad kocken själv kan få tag på. Dessutom ska gästerna godkänna sexrätters menyn. ”Jag vill att mina gäster ska få prova på de lite ovanliga rätterna också, inte bara det man normalt sett äter på andra restauranger. Jag gillar nordiska smaker, ta tillvara på lingon, kantareller, hjortron och annat man kan hitta i våra skogar. Jag gillar att utgå från traditionella rätter och göra en twist på det”, berättar han.

Peter Brolin lagar mat i sitt kök

Ville laga mat till kungligt bröllop – fick Nobelfesten

Förutom att han tar emot gäster hemma i matstudion erbjuder han också matlagningskurser där deltagarna lagar sex rätter under två timmar. ”Den spontana reaktionen från deltagarna brukar vara att de inte kan laga så avancerade rätter, men matlagning är faktiskt inte så komplicerat om man får lite hjälp längs vägen”, skrattar Peter. Utöver sin matstudio anlitas han flitigt av privatpersoner och företag inför olika tillställningar – bland annat till Nobelfesten. ”Jag ville egentligen vara med och laga mat till det kungliga bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia men fick erbjudandet om att vara med på Nobelfesten istället. Det är ett monotont jobb, du gör samma moment 1 300 gånger - men det är så roligt och utvecklande att få vara med”., säger han.

Maten ska berätta något

När vi hälsar på hos Peter kommer en leverans med varor. Han berättar att det är viktigt för honom att jobba med närproducerat. Han vill veta mer om djuret, växtsättet och hur matproducenterna jobbar – vilken kärlek de har till sina råvaror. ”Jag tycker att det är häftigt att ha en historia bakom maten som jag sen kan förmedla till mina gäster och som jag kan stå för”, berättar han. ”Gästerna är idag mer medvetna vad de äter, var maten kommer ifrån och ställer höga krav på råvarorna. Det är bra tycker jag”, fortsätter han.

Passion istället för pension

Peters kärlek till maten och matlagningen går inte att ta miste på. När han får frågan hur framtidsplanerna ser ut och om det är pension som hägrar brister han ut i skratt och förklarar att han älskar att utvecklas och är långt ifrån klar med det. ”Ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag att jag inte kan”, säger han och ler.

Följ Peter:
Facebook: Peter Brolin Gastronomi
Instagram: @peterbrolingastronomi

Om:
Namn: Peter Brolin
Ålder: 50
Familj: Sambon Ylva och två utflugna barn
Bor: Långbo, utanför Delsbo
Smultronställe: Jag har två. Rakt över vägen har vi en strandtomt. Sen har min kompis en stuga i Skärås, jag gillar att åka dit och fiska

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.