En man klädd i delsbodräkt och en kyrkbåt som kommer i från sjön

Artikel från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2020

11 utvalda

1. Avholmsberget

Sveriges bästa utsikt?! Avgör själv! Här har du en fantastisk vy över Dellensjöarna och den krater som bildades av ett meteoritnedslag för 100 miljoner år sedan. 

2. Hölick och Hornslandet

Naturreservat och Ekopark med hav, stränder, skog och grottor som bjuder på spännande naturupplevelser. Här hittar du bland annat Sveriges äldsta tall, hela 770 år gammal. Passa på och ta en tur på någon av de fina vandringslederna på denna halvö. Håll då utkik efter den sällsynta jättepraktbaggen som lever här.

3. Långvinds bruk

Vacker kulturhistorisk bruksmiljö med flertalet byggnader bevarade. Bruket har anor från 1600-talet, då det låg ett järnbruk här som tillverkade järn till den svenska vapenindustrin.

4. Blacksåsberget

Ett sägenomspunnet berg med milsvid utsikt över landskapet ända ut till kusten. Upp för berget finns två vägar att välja, en lättare stig på den västra sidan i närheten av Blacksåsvallen och en lite tuffare väg med brant stigning på den östra sidan.

5. Kuggören

På Hornslandets nordöstra del ligger Kuggören, ett mysigt fiskeläge med Fiskarkapell och äldre bebyggelse bland klapperstensfälten och stränderna. Här har en naturlig hamn bildats som format fiskeläget. Fisket var aktivt här till alldeles nyligen.

6. Dressin på Dellenbanan

En favorit för hela familjen! Eller varför inte kompisgänget? Hela 54 km härlig dressincykling med spännande tunnlar, vackra broar och glittrande sjöar.

7. Havet och Skärgården

Ta dig ut på havet och skärgården. Med egen båt, kajak eller med skärgårdsbåten Hulda. Hudiksvalls skärgård är verkligen en pärla!

8. Kyrkbåtsrodd

Har du inte rott kyrkbåt förut? Tag då chansen! Varje onsdag kl 19 under sommaren erbjuder Dellenroddarna en trevlig kvällsrodd på Dellen. Testa att ro själv eller åk bara med och njut.

9. Hudiksvalls Kyrka

Jakobs kyrka som den också kallas började byggas 1643 och invigdes 1672. Kyrkans inredning präglas av många olika stilar men barocken är övervägande. 1721, när ryssarna härjade i staden och den stora branden utbröt, träffades kyrkan av en kanonkula, men kyrkan stod stadigt kvar. Kyrkan renoverades under 2019 och håller öppet för besök året runt.

10. Fiskarstan

Hudiksvalls stad har anor från 1500-talet och har mycket spännande att berätta. Speciellt Fiskarstaden, Hudiksvalls “gamla stan”, ger en bra bild av livet i staden förr. Gör en stadsvandring på egen hand och upptäck stadens historia, följ de guldfärgade informationsskyltarna som finns på flera av husen.

11. Sjöbodarna och Möljen

De röda sjöbodarna har kommit att bli Hudiksvalls kännetecken. Förr fanns liknande sjöbodar i nästan varje Norrländsk hamnstad, men endast i Hudiksvall har de bevarats. Bodarna uppfördes under 1800-talet. Idag rymmer sjöbodarna bl.a. hantverksbutik och restauranger. Området kallas för Möljen.

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.