Utsikt över gröna skogar och en blå sjö, ända ut till havet från Blacksås

Artikel från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2019

Photospots i Glada Hudik

Upptäck Glada Hudiks utsiktsplatser och smultronställen- allt från trolska skogar och blåa berg till sjöar och hav. Här är de perfekta platserna för en upptäcktsfärd och fototillfälle att föreviga ditt besök på.
Ibland till fots, ibland med bil. Ibland kommer du dit lätt som en plätt, ibland får benmusklerna jobba ordentligt.

Blacksås i Forsa
Blacksåsbergets topp bjuder på en hänförande utsikt med de berömda blå bergen i bakgrunden. Men akta dig för den mytomspunna Gruvfrun som sägs finnas på berget... Det finns två vägar att gå upp för berget; en lite enklare väg som du når från den västra sidan via Oppsjöskogens naturreservat och därifrån följa Sjuvallsleden upp på berget. Eller har du ork och energi att ta en mer krävande väg upp? Då är det på bergets östra sida du ska börja.

Avholmsberget i Bjuråker (Hälsinglands vackraste utsikt?)
Gör som tiotusentals besökare varje år – besök Avholmsberget med en förtrollande utsikt över de sägenomspunna Dellensjöarna. Här får du kanske den perfekta bilden av Hälsingland. Vacker natur och platser med spår efter meteoritnedslag, istid och landhöjning. Uppe på berget finns en restaurang.

Rövarklitt i Näsviken
Njut av solnedgången vid Norra Dellens östra strand, vid det som kallas Rövarklitt, efter rövar stråten som härjade i bygden förr. Du tar dig bäst dit via Norrbo och avtagsvägen mot Norrbo Hembygdsgård, parkera vid badplatsen i Hallbo, sedan är det en liten promenad.

Hölick naturreservat
Vill du andas havsluften och känna salta stänk i ansiktet är ett besök till Hölicks naturreservat ett måste. Här kan du vandra längs med klapperstensstränder och njuta av kobbar och skär. Och fototillfällen ges nästan överallt.

Köpmanberget i Hudiksvall
Här har du en vacker utsikt över Hudiksvallsfjärden. Kolla in det vackra sångartemplet från början av 1900-talet, blicka ut över den nya stadsdelen som byggs i Hudiksvalls östra del och kanske ser du en och annan båt glida förbi nere i vattnet. Hit kan du gå eller åka bil – valet är ditt!

Sjöbodarna på Möljen
Det självklara fotostoppet i Glada Hudik är ju så klart vid sjöbodarna på Möljen i Hudiksvall. Den ikoniska bilden av hudik! Passa på att njuta i solen vid en av sjöbodsväggarna.

Galgberget i Hudiksvall
Vill du se hela Hudiksvalls stad uppifrån? Då ska du ta bilen upp till Galgberget på Högliden. För den som har starka benmuskler går det såklart också att gå dit upp, men det är ganska brant.

Tunaborg i Hudiksvall
Det här är en gammal fornborg och utsiktsplats söder om Hälsingtuna kyrka. Här ligger resterna av en gammal fornborg, sannolikt från tidig järnålder. Förr i tiden, under orostider, sökte traktens befolkning skydd på det här branta berget.

Rikstensberget på Hornslandet
Blicka ut över havet mot norr på Rikstensberget, vid vägen mellan Arnöviken och Kuggörarna.

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.