Ostkaka med grädde och jordgubbar

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2018

Familjetraditionen som gav SM-guld

Traditionen att göra ostkaka har funnits sedan 16 generationer tillbaka, men det var först 1994 som Johanna Hildingssons mormor byggde upp det första mejeriet på gården hemma på Sörhoga Lantgård. Idag driver Johanna Forsa Gårdsmejeri i Hillsta där hon ystar bland annat sin populära hälsingeostkaka - något som hon vunnit pris för flera år i rad.

Vi kliver in i det ombyggda garaget på gården intill Ystegårn i Hillsta. Bakom fasaden gömmer sig ett prisbelönt litet mejeri där 29 åriga Johanna Hildingsson står och ystar haloumi – något som skulle visa sig bli en succé. ”Jag skulle testa att ysta haloumi en gång och så råkade det bli en succé så nu fortsätter jag”, säger hon med ett stort leende. Vi får skyddskläder så att vi kan vara med och se hur ystningen går till. Medan Johanna arbetar med sitt hantverk passar vi på att prata om hur det hela började, om vardagen som egen företagare – och framgångarna.

Arvet var ingen dröm

”Jag kommer ihåg när jag var liten och mormor skulle göra ostkaka nere i källaren. Jag sprang ner med en kopp som jag fick lite ostmassa i och en sked så jag kunde äta”, ler Johanna när hon berättar om ett av sina starkaste barndomsminnen.

Hon tog över gårdsmejeriet från sin mamma 2012 och gick då sin första kurs i hantverksmässig ystning. ”När jag var liten drömde jag om att driva en gård med djur, inte att ysta ost. Men så tog jag ändå över mejeriet från mamma och gick min då den första kursen. Det var som om en helt ny värld öppnade sig. Då förstod jag att det var ju det här jag skulle göra”, berättar hon.

Men drömmen skulle komma att få vila på hyllan ett tag. Under de kommande åren arbetade hon med andra saker. Det var först när företaget som hon då jobbade åt skulle varsla folk som Johanna gjorde slag i saken och letade en ny lokal för att satsa fullt ut på gårdsmejeriet. Sökandet gick trögt och hon var nära att ge upp hoppet när en kvinna hörde av sig och berättade att hon hade ett mejeri som kanske skulle passa – vilket det gjorde. 200 meter ifrån sin släktgård hittade Johanna sitt mejeri där hon idag ystar för fullt. ”Hur är det ens möjligt att det har funnits så nära hela tiden och jag har inte vetat om det?!”, skrattar Johanna.

Prisbelönt hantverk

Att hon kan sin sak är det inga tvivel om. I foajén till mejeriet pryds väggen av diplom för både brons och silver i SM som hon vunnit tidigare år och nu senast SM-guld. ”Nu ska jag inte tävla mer. Jag ska försöka att inte göra det i alla fall. Vi får se hur det går...”, säger Johanna och tittar på sina diplom.

Finns på utvalda ställen

I gårdsmejeriet ystar Johanna sin populära hälsingeostkaka och haloumi – och efterfrågan är stor. Ostkakan finns att köpa på utvalda matbutiker runt om i Hudiksvalls kommun, vid spelmansstämmor och utvalda marknader. Haloumin serveras på vissa restauranger och finns att köpa i gårdsbutiken på Ystegårn i Hillsta. Johanna är noga med att osten ska hanteras som det exklusiva mathantverk det är. ”Såklart vill man ju tjäna pengar men jag vill inte att det ska vara en stor massproduktion som finns i någon stor matvarukedjas standardsortiment. Det är ett hantverk och så ska det förbli”, berättar hon.

Värnar om det lokala

Johanna trycker på hur viktigt det är att värna om det lokala, något hon strävar efter även i sin produktion. ”För mig är det viktigt att handla lokalt och gynna de som finns runtomkring. Mjölken som jag använder till ostarna till exempel, den kommer från kor i Näsviken hos lokala bönder”.

Johanna Hildingsson - Foto:Eldrimner

Sortimentet utökas

Vi pratar om framtidsplanerna för gårdsmejeriet och Johanna berättar att hon har en hel lista på vad hon ska göra framöver. Först på tur är att anställa en till person på deltid. ”Jag ystar, packar och kör ut osten själv, året om. Men nu när efterfrågan är så stor hinner jag inte göra allt själv. Vilket såklart är roligt! Jag saknar att ha en kollega”, säger hon.
Och snart blir det än mer att göra i det lilla gårdsmejeriet. Om allt går enligt planerna räknar Johanna med att kunna börja sälja även hårda ostar inför sommaren 2018.

Följ Johanna:
Facebook: Forsa Gårdsmejeri
Instagram: @forsagardsmejeri

Om:
Namn: Johanna Hildingsson
Ålder: 29
Familj: Pojkvän och en massa djur
Bor: Hög
Smultronställe: Blacksås

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.