Träskyltar på Ystegårn

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2018

En pärla på landet

På Ystegårn Café & Bistro, i en hälsingegårdsmiljö ute på landet, möter vi Josefin och Emil. Ett ungt par som väckte byn Hillsta utanför Forsa till liv. Det som började 2015 som en idé om att testa att driva ett sommarcafé lockar idag 15 000 besökare under högsäsong - och nu har flera företag öppnat i området.

Josefin, som är född i Rogsta utanför Hudiksvall, flyttade tillbaka till kommunen 2012 tillsammans med sambon Emil och hunden Milton. Paret längtade efter att få starta eget efter några års hårt pluggande i universitetsvärlden. Att det skulle bli just en restaurang var ingen självklarhet, inte heller att den skulle ligga i Hillsta. Det blev av slump. ”En bekant hörde av sig och berättade att det här stället fanns för uthyrning. Vi åkte hit och tittade och kände direkt att vi testar!”, berättar Josefin. ”Vi sålde faktiskt lägenheten för att ha råd att starta företaget”, skrattar hon.

Både Josefin och Emil tog tjänstledigt från sina dåvarande jobb för att testa idén. ”Efter det halvåret kände jag att jag aldrig vill gå tillbaka till ett fast jobb. Det här är ju så mycket härligare! Här kan jag göra vad jag vill, utan något tak”, säger Josefin upprymt.

Josefin och Emil som driver Ystegårn

Det hade varit ganska öde på gården och i området under en tid innan paret kom dit, med undantag för de visningar som hölls i hälsingegården Ystegårn som ligger intill restaurangen. Sedan dess har det växt och blivit ett av destinationens populäraste besöksmål. ”När man öppnar ett nytt ställe ute på landet där det inte finns något annat, då måste man vara riktigt bra för att det ska funka. Det är alltid någons första besök här, då gäller det att leverera. Du har bara en chans att göra ett första intryck. Vi har bara vårt rykte här. Det är ingen som åker 1,5 mil ut på landet om man inte vet att det är bra”, säger Josefin.

Ystegårn Café & Bistro är en del i Företagsbyn Hillsta. Här finns något för de flesta smaker, intressen och åldrar. Musikkvällar, yoga utomhus, djurbingo, Bondens måndag där barnen får åka med en bonde och lära sig mer om djuren, skördemarknad och Melodikrysset med frukost är några av aktiviteterna på gården.

Har du hund? Inga problem! Här får man ha med sig sin fyrfota vän, även in i restaurangen.

Om
Namn: Josefin Mörk
Ålder: 30
Bor: Näsviken
Familj: Sambon Emil och hunden Milton
Smultronställe: Olmen

 

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.