Jessika Dolk fiskar

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2020

Hon fixar fisken!

För många är fiske ett sätt att koppla av. Lugnet och vattnet i kombination med naturens tystnad. Men för sportfiskaren Jessica Dolk är det något helt annat som lockar.

- Adrenalinet, sporten och att få så stora fiskar som möjligt. Jag älskar det! berättar hon entusiastiskt om hobbyn, som idag också är en stor del av hennes jobb.

Hon har alltid fiskat, sen den dagen hon kunde stå själv om du frågar henne. Fiskeguide, sportfiskare, biolog och forskarassistent inom fiskevård. Inte konstigt att hon ser något oförstående ut när hon får frågan ”Och vad gör du när du inte fiskar?”.

- Min hobby har också resulterat i ett intresse för att vårda fisket. Så mitt jobb har nu blivit ett sätt att ge tillbaka. Jag utbildade mig till biolog och då föll allt på plats, hobbyn och utbildningen gifte sig kan man säga, berättar hon.

Fiskar i alla väder

Vilket väder som är bäst för att fiska i finns det många teorier om. För Jessica är det lufttrycket som är viktigt, gärna över 1010 i hPa - men inget hindrar henne från att fiska ändå.

- Många säger att det ska vara mulet, på gränsen till regn och blåsa några sekundmeter för att det ska vara optimalt väder för fiske. För mig har det varit tvärtom. Jag har fått som mest fisk när det varit strålande sol och lätt bris, säger hon. Jag vet inte, alla har nog sina egna teorier. Jag tycker man ska ge sig ut oavsett. Som jag brukar säga, har du inte grejerna i vattnet kan du aldrig få fisk, fortsätter hon.

”Fisken struntar i hur dyr din utrustning är”

Tror du att man behöver ha den dyraste och senaste utrustningen för att kunna fiska? Inte alls enligt Jessica. Hon menar att det beror på vad man ska fiska, hur mycket tid man vill lägga på det och vilken budget man har.

- Precis som med allt annat så går det ju trender genom fiske. Förut skulle alla fiska med vassdrag, sen jerkbaits och så småningom var det jiggar som gällde, och så håller det på sådär. Det finns inget som säger att du inte får lika mycket fisk på en jigg som jerkbaits så du kan lika gärna köpa begagnad utrustning till ett bra pris, tipsar Jessica.

Hon menar att om man har råd och möjlighet så är det bättre att boka tid med en kastinstruktör istället som kan lära dig teknik och hjälpa dig att hitta utrustningen som passar dig och din budget. Det som är viktigt är att man har rätt utrustning för den fisk man har tänkt fånga. Gäddor till exempel kräver ett kraftigare spö eftersom de är tunga. Men att betala dyra pengar bara för att, det tycker inte Jessica.

- Nej, du får inte mer fisk för det. Fisken struntar ju i vilken utrustning du har.

Jessicas favoritvatten

Jessica har guidat fiskare, alltifrån nybörjare till sportfiskare, runtom i Hälsingland i vatten som hon känner väl till. Favoritvattnet hittar man i Forsa och mot Delsbohållet om du frågar henne. Vid Forsa kyrka, i Ölsund där Storjön rinner ut och i Svågadalen är hennes personliga favoriter.

- Men Hornslandet är ju också en riktig pärla! Det är ett bra ställe för hela familjen. Här kan man kasta efter havsöring från land. Havet är ju det enda vatten du får fiska från land utan fiskekort så det är lättillgängligt där ute. Dessutom finns det ju så mycket annat att upptäcka där om inte alla i sällskapet är fiskeintresserade, tipsar Jessica.

Jessicas 5 bästa tips för nybörjaren

  1. Vill du veta var du hittar vilka fiskar? Besök fiskevårdsföreningarnas hemsidor. Generellt sett så finns gädda och abborre i 90% av alla vatten.
  2. Åk gärna ut med båt. Har du ingen eller vill fiska från land behöver du hålla extra koll på var du får stå och försök hitta en plats där det finns vass och sten, fiskarna trivs bättre där.
  3. Har du barn som vill lära sig fiska? Kolla med fiskevårdsföreningarna, det brukar finnas fiskeskolor för barn. Perfekt om du själv inte vill fiska men ge dina barn möjligheten!
  4. Åk ut och försök gör det bästa av det hela. Det kan inte gå mer än fel. Och får du inte fisk första gången så ge inte upp! Jessica hade 12 pass på raken där hon inte fick en enda fisk. Det kan hända även den bästa.
  5. Kom ihåg flytvästen och fiskekorten! Fiskekort hittar du bland annat hos fiskevårdsföreningarna.

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.