Vinter på fjärden

Reportage från Visit Glada Hudiks besöksmagasin 2020

På skidor genom stan

När vinterkylan gjort sitt och isen har lagt sig på fjärden i centrala Hudiksvall kan du en solig lördag se ett hundratal människor åkandes på längdskidor, skridskor eller gåendes på fjärden. Från hamnen, ut till golfbanan i söder och vidare till elljusspåret i Hudiksvalls östra del. Här finns drygt två mil spår att njuta av – och du behöver inte vara en mästare på backar för här är det flackt!

Få fler att upptäcka längdskidåkning

Den tidigare tävlingscyklisten Janne Hagström äger butiken Percykel i centrala Hudiksvall där han hyr ut, servar och säljer cyklar och längdskidor – två stora passioner i hans liv. Han hade länge gått och funderat på vad han kunde göra för att få fler kommuninvånare att upptäcka tjusningen med längdskidor oavsett vad man har för tidigare erfarenheter och förutsättningar. En dag slog det honom. Tänk om man kunde dra skidspår över fjärden? Det skulle innebära lättillgänglig skidåkning för alla som bor och besöker Hudiksvall.

Janne Hagström äger butiken Percykel

Lokala företagare samarbetar

Sagt och gjort! Tillsammans med en annan lokal företagare, Gustav Björke på Hälsingeschakt, har han investerat i en pistmaskin och en skoter för att kunna köra upp spår när isen är tillräckligt tjock. Under vintersäsongen gör de noga mätningar hur tjock isen är för att det ska vara säkert att vara ute och åka på fjärden. Pistmaskinen används när isen är minst 40 cm tjock och skotern används när isen är lite tunnare men ändå tillräckligt säker för att kunna spåra.
Tillsammans med Hudiksvalls Golfklubb och Hudiksvalls IF sköter de om spåren för att kommuninvånare och besökare ska kunna njuta av lättillgänglig skidåkning.
Det är flera som har kommit in i butiken och tackat för det vi gör. Det är många som inte åkt på kanske 30 år, som tycker det är jobbigt med backar och när det är mycket folk i spåren. De uppskattar att vi har dragit spår där det är helt flackt och du kan åka när du vill på dagarna. Bor du dessutom i stan så behöver du inte ens en bil för att ta dig till spåret. Då snackar vi lättillgängligt! säger Janne.

Tänk när jag stod inne i butiken på Hamngatan en lördag förmiddag och såg människor gå förbi utanför med längdskidor på axeln, redo för att ge sig ut i spåret. Det var nästan så jag fick ståpäls! fortsätter Janne.
Under helgerna har Janne och hans gäng lovat att ha särskild bevakning utifall att spåren behöver dras eller bättras på eftersom det är då de flesta människor kan och vill vara ute.
Ska vi göra en sån här satsning så är det ju för att människor ska nyttja det ordentligt, då får vi jobba när efterfrågan är som störst. Då spelar det ingen roll vilken dag på veckan det är, menar Janne.

Byt ut dina gamla grejer

För att vem som helst ska kunna prova på skidåkning har Percykel börjat med att hyra ut längdskidor till den som saknar egen utrustning.
Oavsett vilken motionsform du ägnar dig åt så ska det vara roligt. Du behöver inte ha den dyraste och senaste utrustningen, men det ska vara bra grejer. Vi har bra kvalité på vår utrustning och har möjlighet att hyra ut en del av sortimentet. På så sätt kan vem som helst testa att åka och se om det är något man vill göra mer av, innan man köper egen utrustning, säger Janne.
En annan insats för miljön och plånboken som Janne och Percykel erbjuder är till sina yngre kunder. Barn och ungdomar som fortfarande växer och behöver byta ut sin gamla utrustning kan göra det mot en nyare, som i en slags pant.
Det är mitt sätt att bidra till att fler barn och ungdomar ska kunna ägna sig åt längdskidåkning, berättar Janne.

Satsar på vår- och sommaraktiviteter

Att cykelbutiksägaren brinner för sin hembygd och att barn och ungdomar ska röra på sig mer råder det inget tvivel om. Nästa steg är nu att tillsammans med Hudiksvalls IF hålla Barnens Vasalopp vid Möljen där alla barn i åldrarna 3-10 år kan delta. Blåbärssoppa, medalj och möjlighet att låna skidor för den som inte har egna ska få fler barn att upptäcka skidåkning. Under vår- och sommarhalvåret är planen att göra permanenta cykelbanor tillsammans med golfklubben och Hudiksvalls IF.
Jag vill att barn och ungdomar ska vara ute och röra på sig. Alla passar inte för lagsporter men det finns massa andra roliga sporter och fysiska aktiviteter att upptäcka. Nu ska vi satsa på att göra roliga cykelbanor. Det ska vara med knölar och så, sånt som ungdomarna gillar, avslutar Janne.

Kom ihåg!
Kom ihåg att all åkning sker med sunt förnuft och på egen risk. Tänk på säkerheten!

Inspirerande reportage och artiklar

Här hittar du artiklar om upplevelser och aktiviteter i Glada Hudik. Läs om vad som finns att göra i Hudiksvall och inspireras inför besöket.