Njupfatsleden
Göra Natur & Fritid Vandring

Njupfatsleden

Fin vandringsled som tar dig upp till Njupfatet med magisk utsikt på vägen ner.
Leden är en rundvandring på ca. 8 km.

Fin vandringsled som tar dig till Njupfatet med klart vatten och ädelfisk. Magisk utsikt på vägen ner. Leden är en rundvandring på ca. 8 km.
Lämpligaste startplats är att man åker upp första grusvägen till höger, väster om Ängebo. Håller den till vänster tills man kommer fram för markering för start. Leden följer en gammal basväg samt stigar. Lättvandrad trots att det stiger ända upp till Njupfatet.

Man vandrar på en grusväg nedanför Sörnjup som ligger 426 meter över havet. Ett röse finns på toppen. Här finns några trolska tjärnar. Njupfatet är en mycket vacker och klar sjö som ingår i Delångersåns huvudavrinningsområde.

Den är högt belägen, 376 meter över havet. Arean är 0,104 km². Sjön avvattnas av vattendraget Njupfatsbäcken. I sjön finns ädelfisk och fiskekort krävs. Det finns två vindskydd varav ett som leden passerar på södra sidan.

Leden fortsätter sedan ut på västra sidan sjön och går ner tillbaka efter en annan stig som användes av folk från Långmor och Björsarv. Nu har det avverkats och blivit en del grusvägar som brutits efter leden, därför blir det en del grusväg att vandra efter, totalt ca. 2 km.

En liten stuga vandrar man förbi på det stora hygget, där det för övrigt är en fin utsikt. Här fanns förut en fantastisk tallskog med långa raka stammar som det var en fröjd för själen att vandra i.

Leden är dock kvar och den lilla stugan användes en gång när det gjordes tester i denna skog, men det är länge, länge sedan. Möjlighet finns att förlänga denna led om man vill vara ute en heldag. Då kan man starta i Ängebo samma led som Gravmyrberget men ta av gammal led västerut. Se Svågadalens friluftskarta. Den är ännu inte återställt med markeringar.

När man kommer ner tillbaka på grusvägen igen kan man gå ner i Långmor och vandra Flottarleden eller Svågadalen tillbaka till Ängebo.

Skötsel och underhåll: Svågadalens intresseförening.

Ledens längd ca 8 km.