Historiska utflyktsmål
Historiska utflyktsmål
Historiska utflyktsmål
Göra Sevärdheter

Historiska utflyktsmål

Här har vi samlat några av de mest sevärda historiska utflyktsmålen i Glada Hudik.

Delsbo Kyrka
Treskeppig romersk basilika som byggdes på 1740-talet, efter att den gamla medeltida kyrkan eldhärjats. Den byggdes om helt 1892-1893 till en treskeppig romersk basilika, vilket är ganska ovanligt i Sverige. Flera av kyrkans medeltida inventarier finns bevarade.

Enångers gamla kyrka
Kyrka från 1400-talet med målningar som ses som de mest värdefulla exemplen på senmedeltidens monumentmåleri i Sverige. Målningarna tillhör den s k Tierpskolan och tillkom ca 1470-1480. Skulpturerna är gjorda av Haaken Gulleson, själv från Enånger. Kyrkan står under Riksantikvarieämbetets vård och tillsyn.

Hölicks kapell
Skärgårdskapell beläget i Hölicks fikeläge med Gösta Bohms altartavla. Byggdes 1930.

Kuggörens kapell
Ligger vid havet högt uppe på en höjdsträckning med klappersten i Köggörens fiskeläge. Enligt uppgifter ska det ha stått färdigt 1778.

Movikens hamn
En viktig plats för transporten av stångjärn från Movikens magugn under framför allt 1800-talet. I Movikens hamn finns lämningarna efter två kolugnar.

Norrbo Hembygdsgård
Vackert beläget med utsikt över sjön Norrdellen i Gammelsträng, Norrbo.
På gården finns en manngårdsbyggnad från senare delen av 1700-talet, en tröskloge, salpeterlada och fler andra byggnader som vittnar om bygdens historia.
Här arrangeras flertalet evenemang sommartid.

Stråtjära kapell
Ett rekonstruerat medeltida vandringskapell som ligger på samma plats som det ursprungliga medeltida kapellet som ödelades 1597. Kapellet är byggt enligt gammal medeltida teknik helt i trä med spåntak, målat med rödtjära.
Stråsjöleden, som har sin början vid kusten i Enånger och går genom Dellenbygden, leder förbi kapellet mot Gröntjärn vidare mot Haverö för att ansluta till Jämt- Norge leden mot Trondheim.