Förrätt med ostkaka och skinka

Hälsingeguld - En “branog” god rätt!

Halstrad hälsingeostkaka serveras med rökt innanlår, picklad rödlök, honungsrostade valnötter, plocksallad, körsbärstomater samt rybsolja och en klick hjortronsylt.

Hälsingeostkakan har en alldeles speciell plats i vår mattradition och skiljer sig lite beroende vart i Hälsingland man befinner sig och flera familjer har sitt alldeles egna (hemliga) recept. Traditionellt serveras den varm som en efterrätt med grädde, sylt, färska bär eller saftsås. Här bjuder vår kollega på Visit Glada Hudik, Therese Blomdahl Dahlin på ett recept som kan tillagas till förrätt, dubbla ingredienserna till en varmrätt eller servera som en del till buffén.  

6 portioner

  • 500 g Hälsingeostkaka från Forsa Gårdsmejeri
  • 250 g Körsbärstomater blandade färger
  • 125 g Blandad plocksallad
  • 60 g Rökt innanlår från Delsbo chark
  • 60 g Julienne-remsor av gurka  
  • 1 msk Smör
  • 60 g Honungsrostade valnötter
  • 100 g Picklad rödlök
  • Salt och peppar

Dekoration;
Hjortronsylt, flingsalt, mejram, samt Rybsolja från Sörbo Gård.

  • Skiva ostkakan och halstra i smör och olja på hög värme till den fått färg, salta och peppra.
  • Lägg ostkakan på en salladsbädd, tillsammans med skivat rökt innanlår och picklad rödlök. Ringla över rybsolja, strössla med honungsrostade nötter, dekorera med halva körsbärstomater, och julienne-remsor av gurka samt flingsalt. Klicka ut lagom mycket hjortronsylt.  
  • Serveras med fördel till ett glas väl kyld färskpressad ekologiskt äppelmust från Paradisdalen. Ät och njut!