Interiör från en Hälsingegård

Hälsingegårdarna- ett världsarv

Hälsingegårdarna är verkligen Hälsinglands skatt. Ett hundratal ståtliga träslott utspridda i landskapet. Ett världsunikt kulturarv med välbevarade målningar, så unika att de 2012 utnämndes till världsarv av UNESCO.  

Det finns sju världsarvsgårdar som representerar alla hälsingegårdar. Mer info om Världsarvet Hälsingegårdar finns på www.halsingegardar.se och www.magasinhalsingegardar.se.   

Det finns många sätt att uppleva en Hälsingegård på, alla har sin unika profil med guidning, café eller gårdsbutik. Några erbjuder även boende, en spännande möjlighet att komma kulturarvet riktigt nära, för avkoppling och inspiration.

I vår destination finns flera hälsingegårdar värda att besöka. Ystegårn i Hillsta, Forsa är en fyrbyggd hälsingegård känd för sina vackra ”Forsadörrar”. Ett unikt tillfälle att besöka en ”orörd” gård. Guidade turer ges under sommaren. Här finns även ett mysigt café och butiker. Frägsta Hälsingegård i Näsviken erbjuder en italiensk restaurang med meny på “hälsingevis” och Bed & Breakfast i hemtrevlig miljö. Delsbo forngård, en vacker plats med textilmuseum, butik, unika målningar och guidade turer samt flertalet evenemang under året. Varav Delsbostämman är det största. På Bjuråkers forngård finns en fin samling av äldre byggnader från bygden att upptäcka samt utrymme för lek för de små. Missa inte de digitala guidningarna och alla evenemang som hålls här under året.