Delsbo Forngård
hudiksvall_delsboforgård3pg.jpg
Göra Grupp & Konferens

Delsbo Forngård

Delsbo forngård består av ett 20-tal byggnader från olika tidsepoker i Hälsingland.

Under sommartid arrangeras flera evenemang, varav ett av dem är Delsbostämman som är en av Sveriges äldsta spelmansstämmor. Servering, guidade visningar och spelkvällar arrangeras löpande under sommarsäsongen.

Delsbo Forngård ligger nära den gamla kultplatsen vid Vij. Väggar och tak i huvudbyggnaderna har målningar utförda av Gustaf Reuter och hans mest kände lärjunge Erik Ersson, även bekant som snickarmålaren. Till forngården hör Ås skola, som är inredd som skolmuseum, en linskäkt vid Stömneån, bönhuset i Åhs samt en Vallstuga på Svartvallen. På bygdemuseet visas förutom en permanent utställning av gamla orttypiska textilier och folkdräkter även en utställning som fokuserar på brukspallar och gamla ting samt dräktgodbitar.

Delsbostämman - Folkmusikfestival
Sveriges äldsta pågående spelmansstämma, startade 1952 och äger alltid rum första söndagen i juli.
Årets stämma innebär som vanligt en folkfest fylld av folkmusik, dans, buskspel, konserter, kurser, vacker miljö, kôlbullar, ostkaka, serveringstält, korv, våfflor, sotare, fika, lekområde med mera...
Spelmanstämman pågår i tre dagar och är en samlingspunkt för spelmän, dansare, barn, unga, festsugna och kulturintresserade.
Gemensamma nämnaren är folkmusik, folklig dans, sommarfest, kultur för barnen, folkdräkter och traditionell mat såsom hälsinge ostkaka med mycket mera.
Mer info och program se hemsida www.delsbostamman.nu

Delsbo Hembygdsförening arrangerar guidade visningar och flera evenemang under sommartid. Guidade visningar sker varje dag kl.12 och 15 under sommarsäsongen.
Tid: ca. 45-60 min
Pris: 150 kr per person
Större grupper och busslaster förbokas efter överenskommelse.

Sommartid serveras "gammelmat" en gång i veckan under ett antal veckor. För meny och datum se hemsidan eller ring 0653- 10 459.

Kvällsvandringar sker på under juni månad, för mer info se hemsidan.

Traditionellt midsommarfirande sker varje år med musik, lekar och dans runt stången, även klädningen och resning av stången. En glad dag för hela familjen.
För mer info kontakta Delsbo Forngård.

Forngården anordnar även dans och musikkvällar med jämna mellanrum, för mer info om detta kan ni besöka hemsidan.

Kontakt: Delsbo Forngård: Tel: +46(0)653-10459 , 072-700 29 59