Välkommen till staden

Staden Hudiksvall - Sveriges gladaste shopping Upplev det ”Glada” – med otvunget sällskapsliv och översvallande gästfrihet

Hudiksvall Sjöbodarna

Staden Hudiksvall fick sina stadsrättigheter 1582 och utmanar Gävle i att vara Norrlands äldsta stad. Men Hudiksvall känner kanske de flesta igen som Glada Hudik.

Bakgrunden till detta sägs vara ”I över hundra år har folk sagt Glada Hudik när det pratar om Hudiksvall. Kanske myntades uttrycket redan under 1800-talets första hälft när Hudiksvalls borgerskap gjorde sig känt för ett glatt och otvunget sällskapsliv och en översvallande gästfrihet. Och i slutet av 1800-talet, under trähandelns dagar, gjorde träpatronerna sitt bästa för att leva upp till epitetet när de hade glada dagar i Hudiksvall och drack punsch på det nybyggda stadshotellet.”

Fortfarande bjuder vi på stor gästfrihet i form av en pulserande stadskärna med shopping, kulturevenemang och historiska sevärda platser såsom Fiskarstan, Köpmanberget med sångartemplet och sjöbodarna vid Möljen.

 

Isjakt på Lillfjärden: Fotograf Philippe

Idrottsmässigt har Hudiksvall visat framfötterna i olika resultatlistor. Mest känd är kanske Hudiksvalls IFs skidor som är (och har varit för vissa) hemmaklubb för Daniel Richardsson, Jörgen Brink, Anders Södergren, Björn Lind och Evelina Settlin. Det största idrottsevenemanget står dock Strands IF för som varje år arrangerar Hudik Cup, som är bland Sveriges största ungdomsturneringar i fotboll och lockar ca 220 lag från ca 75 föreningar.

Trav är också en stor del av staden där Hagmyrens Travbana är hemmabana för många framgångsrika hästar och tränare. Framförallt har Järvsöfaks gjort stora rubriker och är utsedd till Världens bästa kallblod genom tiderna med 201 segrar på 234 starter samt innehavare av världsrekordet 1.17,9 ak. Den framgångsrika travtränaren och delägare Jan-Olov Persson har ofta varit den som suttit i sulkyn, vars häst har sprungit in över 21 miljoner till sina ägare.