Hälsingegård
Datum: 27 September

Inredningskultur i Hälsingegårdar

Göra Evenemang Mässor & Utställningar Föreläsningar & Seminarier

Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland inbjuder till ett evenemang där chefen för Ljusdals Museum Anders Assis berättar om boken Inredningskultur i Hälsingegårdar.

Beskrivning

Boken Hälsinglands inredningskultur är en antologi, en sammanställning av forskning som pågått under en fyraårsperiod på Göteborgs universitet, om det måleri och den textilkonst som är unik för gårdarna i Hälsingland.
Det handlar om ett tvärvetenskapligt projekt där både naturvetare och humanister har samverkat. Forskningen har resulterat i helt nya rön kring både den teknik som användes och vilka som utförde arbetet.
En av författarna, Anders Assis, beskriver hur man rent kemiskt kunnat se att de olika dekorationerna faktiskt gjorts med färg ur samma burk. På så sätt har man även kunnat identifiera upphovsmännen.
– I dag vet vi till exempel vilka människor som döljer sig bakom den tidigare okände så kallade blåmålaren, berättar Anders Assis.
I Hälsingland anses det finnas fler dekorerade boendemiljöer än någon annanstans i världen. De utsmyckade rummen kom till som en form av statussymboler under en tid från 1600-talet och framåt och nådde sin kulmen på 1800-talet.
I dag finns sju hälsingegårdar med på Unesco:s världsarvslista, en av gårdarna är Kristofers i Järvsö.
Lokal Patricia, Hudiksvall. Café Norden kl. 18.30. Föreläsning kl. 19.00 onsdag 27 september.
Inträde gratis för medlemmar i föreningen Norden, övriga 50 kr.

Datum (<% occasionResult.length %>)

Datum Tid Arena/Plats
Onsdag 27 September 18:30 - 20:30 Restaurang Patricia, Hudiksvall