Forntidsvandring till Hedningahällan
Datum: 2 September

Forntidsvandring till Hedningahällan

Göra Evenemang Mässor & Utställningar Vandringar

Fr. 100 kr

Följ med på guidad vandring till Hedningahällan, Enånger, och en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell

Följ med på guidad vandring till Hedningahällan, Enånger, och en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Beskrivning

Hedningahällan intar en speciell ställning bland de kända stenåldersboplatserna i Sverige.

Ända sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Den har inte varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Har Hedningahällan varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Vi vandrar genom varierad terräng, på små stigar och genom stiglöst land. Stigen är ganska svårgången med blockterräng, vindfällen, kalhyggen och en avslutande liten ”klättring” upp till Hedningahällans topp.

Efter cirka 35 minuter är vi framme vid den ”klippö”, som Hedningahällan i dag är i skogslandskapet. På stenåldern var den en holme i havsbandet. Nu ligger den sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Mot slutet av vandringen dukar vi upp medhavd matsäck.

Vandringen tar 1,5 till 2 timmar – inklusive matsäckspaus – kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson.

Samling: Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar.

Förhandsanmälan senast dagen före klockan 18 till info@langvind.com eller 070-660 55 60.

Datum (<% occasionResult.length %>)

Datum Tid Arena/Plats
Lördag 2 September 15:00 - 17:00 Kungsgården Långvind, Långvind och Enånger