Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Delsbo Forngård

Adress: Åhs 106, 820 60 Delsbo Delsbo Visa karta

Adress: Åhs 106, 820 60 Delsbo Delsbo

Delsbo forngård består av ett 20-tal byggnader från olika tidsepoker i Hälsingland.

Under sommartid arrangeras flera evenemang, varav ett av dem är Delsbostämman som är en av Sveriges äldsta spelmansstämmor. Servering, guidade visningar och spelkvällar arrangeras löpande under sommarsäsongen.

 

Delsbo Forngård ligger nära den gamla kultplatsen vid Vij. Väggar och tak i huvudbyggnaderna har målningar utförda av Gustaf Reuter och hans mest kände lärjunge Erik Ersson, även bekant som snickarmålaren. Till forngården hör Ås skola, som är inredd som skolmuseum, en linskäkt vid Stömneån, bönhuset i Åhs samt en Vallstuga på Svartvallen. På bygdemuseet visas förutom en permanent utställning av gamla orttypiska textilier och folkdräkter även en utställning som heter: Kistor, plôgg och pingellurskor.

Delsbostämman - Folkmusikfestival
Sveriges äldsta pågående spelmansstämma, startade 1952 och äger alltid rum första söndagen i juli.
Årets stämma innebär som vanligt en folkfest fylld av folkmusik, dans, buskspel, konserter, kurser, vacker miljö, kôlbullar, ostkaka, serveringstält, korv, våfflor, sotare, fika, lekområde med mera...
Spelmanstämman pågår i tre dagar och är en samlingspunkt för spelmän, dansare, barn, unga, festsugna och kulturintresserade.
Gemensamma nämnaren är folkmusik, folklig dans, sommarfest, kultur för barnen, folkdräkter och traditionell mat såsom hälsinge ostkaka med mycket mera.
Mer info och program se hemsida www.delsbostamman.nu

Delsbo Hembygdsförening arrangerar guidade visningar och flera evenemang under sommartid. Guidade visningar sker varje dag under sommarsäsongen.
Tid: ca. 45-60 min
Pris: 40 kr per person
Större grupper och busslaster förbokas efter överenskommelse.

Sommartid serveras "gammelmat" en gång i veckan under ett antal veckor. För meny och datum se hemsidan eller ring 0653- 10 459.

Kvällsvandringar sker på under juni månad, för mer info se hemsidan.

Traditionellt midsommarfirande sker varje år med musik, lekar och dans runt stången, även klädningen och resning av stången. En glad dag för hela familjen.
För mer info kontakta Delsbo Forngård.

Forngården anordnar även dans och musikkvällar med jämna mellanrum, för mer info om detta kan ni besöka hemsidan.

Kontakt: Delsbo Forngård: Tel: +46(0)653-10459 , 072-700 29 59

Visa mer

Om denna aktivitet

Telefonnummer
+46 (0)653-10459
Arrangör e-post
Öppettider
Öppet alla dagar 10-14 Ring för övriga tider!
Faciliteter
Kostnadsfritt Barnvänligt
Bo

Bo på Hälsingegård - Ystegårn Hillsta

Avstånd: 19,2 km
Bo på Hälsingegård i en kulturhistorisk miljö. Vi erbjuder två rum för uthyrning på Ystegårn i Hillsta, en av få välbevarde fyrbyggda hälsingegårdar. Ystegårn ligger beläget ca 15 minuter från Hudiksvalls centrum och omges av en storslagen natur och en fantastisk historia.
Bo

Bo på Hälsingegård - Sörhoga Lantgård i Forsa

Avstånd: 19,4 km
I hjärtat av Hälsinglands vackra natur, knappt 15 min väster om Hudiksvall ligger Sörhoga Lantgård. Sörhoga Lantgård är en av få fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Som gäst hos oss spenderar ni natten i bekväma sängar i våra gamla och mäktiga hälsingehus. Vakna upp till svalornas vissel och hör husen knarra när solen sakta värmer upp dem. Vi erbjuder ett bekvämt boende i en anrik och vacker miljö, samtidigt som gården är en levande lantgård med både djur och jordbruk runt knuten.
Bo

Frägsta Hälsingegård

Avstånd: 19,9 km
Hälsingegård Frägsta är en klassisk gård med anor från 1600-talet. Gården är trebyggd och har tidigare varit sammanbyggd med stall och ladugård.
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-6797.cbischannel-18226.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails