Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Utsiktsplats på Blacksåsberget

Adress: Blacksås Forsa Datum: Onsdag 3 jun 2020 - söndag 31 okt 2021 Visa karta

Adress: Blacksås Forsa

Hälsinglands högsta ättestupa.

Majestätiskt tornar Blacksås upp sig över de vidsträckta hälsingeskogarna. Berget, med sina dramatiska stup och gamla skogar, är ett populärt utflyktsmål. Det är inte bara utsikten som genom tiderna lockat besökare till det mytomspunna berget. Åtskilliga besökare har förgäves sökt efter malm i bergets inre.
en dramatiska branten är med sin 150 m ett av länets högsta stup.

Värt ett besök!

Nedanför den lodräta bergväggen finns en brant, blockrik sluttning. Under årtusenden har stenar och block, vissa stora som hus, sprängts ur berget av tjälen och rasat nerför sluttningen.

Det är en krävande strapats att ge sig upp på berget från öster men det är väl värt mödan. Från toppen har man en fantastisk utsikt över hälsingeskogarna och vid klart väder skymtar havet i öster. Den som vill ha en mindre krävande vandring kan åka till Oppsjöskogens naturreservat på bergets västra sisda och därifrån följa Sjuvallsleden.

Blacksås sägen om Gruvfrun:
"Visst är jag rik, men min syster på Blacksås är mycket rikare". Så uttalade sig gruvfrun vid Falu koppargruva enligt en gammal sägen. Detta ledde till en tro på Blacksås som Hälsinglands Klondyke. Åtskilliga bönder från Forsa och Delsbo lär ha ruinerat sig i jakten på rikedomarna i Blacksås. Men enligt geologisk expertis sägs berget bestå av enbart gråsten.

Det finns: Parkering, raststuga, vindskydd, rastplats, eldplats och utmärk stig (ca 2,5 km).

Ladda ner broschyr via länken:
http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/hudiksvall/blacksas/Blacksas.pdf

Visa mer

Tillfällen

Datum Tid Plats    
5 Jun
Fredag 5 jun 2020 09:00 Blacksåsberget
6 Jun
Lördag 6 jun 2020 09:00 Blacksåsberget
7 Jun
Söndag 7 jun 2020 09:00 Blacksåsberget
8 Jun
Måndag 8 jun 2020 09:00 Blacksåsberget

Om denna aktivitet

Bo

Frägsta Hälsingegård

Avstånd: 14,4 km
Hälsingegård Frägsta är en klassisk gård med anor från 1600-talet. Gården är trebyggd och har tidigare varit sammanbyggd med stall och ladugård.
Bo

Bo på Hälsingegård - Sörhoga Lantgård i Forsa

Avstånd: 11,6 km
I hjärtat av Hälsinglands vackra natur, knappt 15 min väster om Hudiksvall ligger Sörhoga Lantgård. Sörhoga Lantgård är en av få fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Som gäst hos oss spenderar ni natten i bekväma sängar i våra gamla och mäktiga hälsingehus. Vakna upp till svalornas vissel och hör husen knarra när solen sakta värmer upp dem. Vi erbjuder ett bekvämt boende i en anrik och vacker miljö, samtidigt som gården är en levande lantgård med både djur och jordbruk runt knuten.
Bo

Bo på Hälsingegård - Ystegårn Hillsta

Avstånd: 11,8 km
Bo på Hälsingegård i en kulturhistorisk miljö. Vi erbjuder två rum för uthyrning på Ystegårn i Hillsta, en av få välbevarde fyrbyggda hälsingegårdar. Ystegårn ligger beläget ca 15 minuter från Hudiksvalls centrum och omges av en storslagen natur och en fantastisk historia.
Build: 2020-06-03 09:10:04, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-6797.cbischannel-18226.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails