Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

GRÖNA VÅGEN — Inifrån ett Delsbokollektiv

Område: Dellenbygden
Arena/Plats: Delsbo Forngård
Kategori: Utställning

GRÖNA VÅGEN — INIFRÅN ETT DELSBOKOLLEKTIV
En berättelse av Johan Ahlén
Fotoutställningen pågår 22 juni — 28 september
Plats: Kilalogen, Delsbo Forngård

VERNISSAGE lördag 22/6 kl 13

För 50 år sedan växte en grön våg fram i Sverige. Tusentals unga människor flyttade ut på lands- bygderna för att bygga en ny vardag och en ny framtid för sig och sina familjer. Hälsingland och särskilt Dellenbygden blev ett mål för många. Socknarna Delsbo, Bjuråker och Norrbo fick flera hundra nya invånare. Bygden kom att förändras, för alltid.
I sommar inleder Hälsinglands museum ett längre arbete med att dokumentera och beskriva samhällsvärdet av rörelsen. Starten är en fotoutställning på Delsbo Forngård i samarbete med Delsbo hembygdsförening. Utställningen ger en unik inblick i ett av rörelsens mest omtalade kollektiv – Ljusbacken i Delsbo.
Den före detta fattiggården Ljusbacken blev kollektivboende 1974. Fotografen Johan Ahlén var en av delägarna. Fortlöpande dokumenterade han vardagslivet på gården – både de tidiga åren, fyllda av framtidsplaner och den allt mer dramatiska upp- brottstiden. Johan Ahlén står också för texterna.
Samtidigt inleds ett projekt med inriktning på hur inflyttarna påverkade näringslivet och den sociala hållbarheten i Dellenbygden. Museet samarbetar här med Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap, verksam vid vid Ersta Sköndals högskola i Stockholm samt med kulturjournalisten Gunilla Kindstrand.
Under sommaren startar också insamlingen av fotografier och andra dokument rörande Gröna vågen i Hälsingland. Ambitionen är att införliva en tid som idag framstår som en viktig del av Hälsinglands nutidshistoria i museets samlingar.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
18 Aug
Söndag 18 aug 2019 11:00 - 17:00 Delsbo Forngård
19 Aug
Måndag 19 aug 2019 11:00 - 17:00 Delsbo Forngård
20 Aug
Tisdag 20 aug 2019 11:00 - 17:00 Delsbo Forngård
21 Aug
Onsdag 21 aug 2019 11:00 - 17:00 Delsbo Forngård

Faciliteter och service

Faciliteter
Fri entré

Länkar

Bo

Bo på Hälsingegård - Sörhoga Lantgård i Forsa

Avstånd: 19 km
I hjärtat av Hälsinglands vackra natur, knappt 15 min väster om Hudiksvall ligger Sörhoga Lantgård. Sörhoga Lantgård är en av få fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Som gäst hos oss spenderar ni natten i bekväma sängar i våra gamla och mäktiga hälsingehus. Vakna upp till svalornas vissel och hör husen knarra när solen sakta värmer upp dem. Vi erbjuder ett bekvämt boende i en anrik och vacker miljö, samtidigt som gården är en levande lantgård med både djur och jordbruk runt knuten.
Bo

Bo på Hälsingegård - Ystegårn Hillsta

Avstånd: 18,8 km
Bo på Hälsingegård i en kulturhistorisk miljö. Vi erbjuder två rum för uthyrning på Ystegårn i Hillsta, en av få välbevarde fyrbyggda hälsingegårdar. Ystegårn ligger beläget ca 15 minuter från Hudiksvalls centrum och omges av en storslagen natur och en fantastisk historia.
Bo

Frägsta Hälsingegård

Avstånd: 19,6 km
Hälsingegård Frägsta är en klassisk gård med anor från 1600-talet. Gården är trebyggd och har tidigare varit sammanbyggd med stall och ladugård.

I närheten avBoka med oss

  • • Hitta boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Lokalkännedom
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter