Visit Hälsingland Gästrikland AB är arrangören och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Kyrkovisning av Njutångers medeltidskyrka

Område: Enånger/Långvind
Arena/Plats: Njutångers kyrka
Kategori: Vandringar, Föreläsningar & Seminarier
Datum: Onsdag 8 jul 2020 - onsdag 22 jul 2020

Från 80 SEK

Följ med en kunnig ciceron på upptäcktsresa i en av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor, Njutångers kyrka. Kyrkohistorikern Gunnar Andersson berättar om kyrkans spännande historia och tidsresa.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för denna medeltidskyrka.

Njutångers kyrka, Njutånger, är en gammal gråstenskyrka, troligen uppförd under 1200-talet som gårdskyrka.

Den fick sin nuvarande utformning och storlek under 1400-talet. Den är ändå till stora delar oförändrad sedan medeltiden.

Kyrkan fick klockstapel 1726.

Njutångers kyrka är en av Hälsinglands bäst bevarade medeltidskyrkor, enligt skriften Kyrkor i Njutånger, Nianfors och Iggesund av Ingrid Swartling.

Kyrkans väggar och valv fick kalkmålningar efter Gustav Vasas trontillträde, det vill säga på 1520-talet. Valvens målningar med riksvapen och en vase i hjärtskölden, gör det lätt att datera målningarna.

Målningarna kalkades över 1705. Vid restaureringen 1928–1929 tog man i stjärnvalvet fram kalkmålningarna.

Njutångers kyrka är ovanligt rik på inventarier, en följd av donationer från ägarna till Iggesunds bruk från slutet av 1600-talet och framåt. Ett exempel på det är predikstolen, ett barockarbete av mycket hög kvalitet.

Men det finns också medeltida inventarier – bland annat en gotländsk dopfunt i kalksten från 1200-talet, välbevarat altarskåp och många träskulpturer – som visar att kyrkan haft rika gynnare även före järnbruksepoken. Altarskåpet är ett verk av Haaken Gulleson, Enånger.

Njutångers kyrka är huvudkyrka i Enånger-Njutångers församling.

Guidningen tar cirka 1,5 timmar.

Ingen förhandsbokning är nödvändig!

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
8 Jul
Onsdag 8 jul 2020 14:00 - 15:30 Njutångers kyrka
22 Jul
Onsdag 22 jul 2020 14:00 - 15:30 Njutångers kyrka

Snabbfakta

Prisinformation

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 0650-822 33
Mobilnummer
+46 070-660 55 60
Kontaktperson
Jörgen Bengtson
E-post
[email protected]

Länkar

Bo

Bo på Hälsingegård - Sörhoga Lantgård i Forsa

Avstånd: 15,6 km
I hjärtat av Hälsinglands vackra natur, knappt 15 min väster om Hudiksvall ligger Sörhoga Lantgård. Sörhoga Lantgård är en av få fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Som gäst hos oss spenderar ni natten i bekväma sängar i våra gamla och mäktiga hälsingehus. Vakna upp till svalornas vissel och hör husen knarra när solen sakta värmer upp dem. Vi erbjuder ett bekvämt boende i en anrik och vacker miljö, samtidigt som gården är en levande lantgård med både djur och jordbruk runt knuten.
Bo

Bo på Hälsingegård - Ystegårn Hillsta

Avstånd: 15,8 km
Bo på Hälsingegård i en kulturhistorisk miljö. Vi erbjuder två rum för uthyrning på Ystegårn i Hillsta, en av få välbevarde fyrbyggda hälsingegårdar. Ystegårn ligger beläget ca 15 minuter från Hudiksvalls centrum och omges av en storslagen natur och en fantastisk historia.
Hotell

Best Western Hotell Hudik

Avstånd: 12,6 km
Vi är ett centralt beläget hotell med promenadavstånd till restauranger, shopping, nöjen, tåg- och busstation. Vi erbjuder bra parkeringsmöjligheter. Hotellet har 67 tufft designade rum, ljusa och trevliga konferenslokaler, mini-gym och bastu. Sommartid utomhuspool! Välkommen!

I närheten avBoka med oss

  • • Hitta boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Lokalkännedom
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter
Build: 2020-07-03 18:01:16, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-6797.cbischannel-18226.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails