Bo

Blanks i Kalvhaga

Kulturhistoriskt boende på Hälsingegård. Bo i huvudbyggnaden i Predikantrummet med sin ursprungliga ljuva, rosa färgsättning från 1890-talet, tapeter med guldmönster och möblemang snickrat av farfarsfar och i det angränsande förmaket med utdragssäng och blomstertapet från 1940-tal ELLER i den söta Undantagsstugan intill bagarstugan i dubbelsäng bakom linnegardiner med skogens sus bakom knuten.
Familjens gårdsberättelse om självhushållning och hantverksskicklighet anknyter till den svenska teknikutvecklingen under 150 år. Som besökare får du se både bostaden med originalinteriörer och verkstäderna med de gamla verktygen på ursprunglig plats.

Gångavstånd till utsiktsplats över Sördellen, fornborg och badbrygga.

Blanks ligger i slutet på en smal byväg genom en ålderdomlig bymiljö. På den här hälsingegården har samma familj kombinerat lantbruk och teknikutveckling under sex generationer.
Mangårdsbyggnaden är uppförd under 1850-talet och är sammanbyggd med både ladugård, fårhus,ungdjursstall, stalll, loge och dass. Huvudbyggnaden används för permanentboende och innehåller fina interiörer med äldre tapeter och schablonmålningar samt möbler och snickerier som tillverkats av familjen.
På gården finns såväl verkstader med fungerande maskiner som smedja och bakstuga, kolugn och lertegelmaskiner.
Här handlar det inte om ihopsamlade föremål utan resultatet av en naturlig utvecklingsprocess. Gården är en av få återstående privata gårdar i Hälsingland där teknikutvecklingen på landsbygden återspeglas i en genuin miljö - en källa till kunskap om vårt tekniska kulturarv.