Som kattunge lekte hon gärna i den hamlade pilen
Även de små i trädgården ska bo bra
Vräker sig fram i den gula rabatten
Doftar honung
I pionrabatten samsas dillpion, bondpion och olika sorter av doftpion
En annorlunda klematis som frodas i den svarta (?) rabatten
Här samsas den franska kungsljuset med fingeborgsblommor
Öppet dygnet runt under säsong.
Fantastisk buske som trivs i skugga och gör en aldrig besviken
Insektshotell byggt 2022
Datum: 22 Maj

Biologiska Mångfaldens dag - Inspirationsföreläsning Niklas Olsson i Iris Trädgård

Göra Evenemang Mässor & Utställningar Öppet hus

Fr. 0

Niklas Olsson är mikrobiolog, kursledare "Regenerativt lantbruk och Holistic management" på Bäckedalens Folkhögskola (läs mer på https://backedal.se/kurser/regenerativt-lantbruk-och-holistic-management/), delägare av Ekohuset i Gammelsträng, byggt i halm och lera och återbrukat material (se mer på

Niklas Olsson är mikrobiolog, kursledare "Regenerativt lantbruk och Holistic management" på Bäckedalens Folkhögskola (läs mer på https://backedal.se/kurser/regenerativt-lantbruk-och-holistic-management/), delägare av Ekohuset i Gammelsträng, byggt i halm och lera och återbrukat material (se mer på https://www.facebook.com/ekohusetigammelstrang/?locale=sv_SE) m.m.

Niklas Olsson och Lisa Holmberg bor granne med Iris Trädgård som bl.a. erbjuder bete för deras fjällkor och i gengäld lämnar kogödsel till trädgården. Ett riktigt givande samarbete för oss där fjällkorna håller öppet markerna och vi slipper köpa gödsel i påsar.

Så under Biologiska Mångfaldens har jag bjudit in Niklas för att inspirera oss i Iris Trädgård kl. 18-20 som berättar om biologisk mångfald utifrån ett microperspektiv.
Frivillig entré till föreläsningen. I samarbete med Studieförbundet i Hudiksvall.

Prisinformation

Gratis inträde under Biologiska Månfaldens dag kl. 10-15.
Under föreläsningen med Niklas Olsson kan ett frivilligt bidrag ges.
Försäljning av varumärket "Iris Goda" i samband med öppen trädgård.
Enklare trädgårdscafé finns i samband med öppen trädgård.

Försäljning av egna plantor och sticklingar i plantloppisen.
Öppet varje dag, dygnet runt mellan maj-september.
Även insamling av gamla plastkrukor.

Besök vid andra tider:
500 kr/tillfälle för privatpersoner.
1 000 kr/tillfälle för gruppbokning.

Övriga tider hänvisas försäljning av Iris Goda till Frimodigs Tillitsbutik, Gammelsträng 102.
Öppet varje dag, året runt, kl. 10-19. Även lokalt hantverk med trä, tyg, läder m.m.

Beskrivning

Förutom kvällens föreläsning håller jag även öppet i IrisTrädgård kl. 10-15 med flera aktiviteter, såsom guidad visningar med fokus på det hållbara och självhushållning men även tipspromenader, bingo, trädgårdscafé etc.

Info Iris trädgård: en stor trädgårdstomt i lantlig miljö med skogen inpå knutarna. I huvudsak perennrabatter med färgteman men också odling av nyttoväxter för både kropp och själ och trädgårdens mindre invånare. Trädgården är utformad så att det under hela barmarksperioden finns blommande träd, buskar och växter. I äppellunden får gräset växa till äng och här finns både vattenspeglar, flera bihotell och två kompostplatser. På "täkten" får grannens fjällkor gå och beta. Många fågelholkar samt en fladdermusholk. Här trivs många fjärilar.

Övrigt: varje dag, dygnet runt under maj-september finns här även en plantloppis. Öppen trädgård även under arrangemanget Tusen Trädgårdar söndagen den 30 juni 2024.
Bakgrund: Fastigheten köptes 2002 och har utökats från två rabatter och litet hallonsnår och några bärbuskar till vad den är idag. Här finns en blå trädgård, en rosa, en vit, en lila, en svart, en röd, en orange och en gul. Men också en fjällrabatt, en skuggrabatt, en pionrabatt, en rosenrabatt och en lökrabatt.

Här finns också äppelträd, vinbärsbuskar (röd, svart, vit och grön), krusbär, hallon, plommonträd, körsbärsträd, fläderbuskar (träd) och naturliga smultronbestånd. Och massor med rönnbär, lingon och blåbär, som också kan skördas.

I övrigt odlas här tomater, gurka, sallad och paprika i växthus och potatis, morötter, lök, dill, persilja, sallad m.m. får trängas i odlingsbäddarna. Vindruvor och sparris har sin egen plats vid växthuset.

Här finns även ett eget litet woodland i experimentsyfte. Liten vattenspegling med solcellsfontän och ett antal fågelbad såklart. Detta varvas med prydnadsbuskar och träd. Den stenbundna marken tillåter många stenpartier, stenkanter och stenmurar runt om i trädgården. Ibland kompletterar jag med ett-åriga växter, men de är sällsynta i trädgården.

Utmaningen är att skapa en trädgård som kan överraska under alla årstider. Och att alla blommor håller sig i den färgrabatt som den tillhör, vilket har varit den största utmaningen av alla.

Nöjet är att njuta av det vackra, slippa åka till ett gym för att träna kroppen, dela och få plantor av nära och kära och få glada tillrop av passerande och besökare.

Öppen trädgård 2024:
Biologiska mångfaldens dag onsdag 22 maj, kl 10-15. Gratis entré.
Biologiska mångfaldens dag onsdag 22 maj, kl. 18-20. Föreläsning, frivillig avgift.
Tusen trädgårdar söndag 30 juni, kl. 10-17. Gratis entré.

Vägvisning: Åk väg Norrbovägen 745 till Hålsjö. Sväng vid gamla handelsboden mot Gammelsträng. Efter ca 2 km finns en stor granhäck på höger sida, sväng där vänster. Följ P-anvisning.

Iris Goda, med sylt, saft och marmelader, finns till försäljning vid öppen trädgård.
Övrig tid finns produkterna tillgänglig i Frimodigs Tillitsbutik (Gammelsträng 102) som har öppet året runt, kl. 10-18 varje dag.

Datum (<% occasionResult.length %>)

Datum Tid Arena/Plats
Onsdag 22 Maj 18:00 - 20:00 Gammelsträng 112