Giron Sámi Teáhter
Giron Sámi Teáhter
04 Dec Folkets Hus, Hudiksvall

Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure

Evenemang Mässor & Utställningar Film & Teater

Ett välkommet och sällsynt gästspel av Giron Sámi Teáhter, dvs Samiska teatern. Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta? ”Alldenstund lapparna behöver mark i båda länderna ska det enligt gammal sedvana vara tillåtet att vår och höst flytta renhjordarna över gränserna” slogs...

Ett välkommet och sällsynt gästspel av Giron Sámi Teáhter, dvs Samiska teatern.
Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta?

”Alldenstund lapparna behöver mark i båda länderna ska det enligt gammal sedvana vara tillåtet att vår och höst flytta renhjordarna över gränserna” slogs fast i Lappkodicillen år 1751.

Sedan dess har regeringar, konventioner, utredningar, förordningar kommit och gått – de svenska och norska staterna har stridit i mer än hundra år, ständigt hamnat på kollisionskurs när de förhandlat om gränsdragningen.

Mitt i striden, utan möjlighet att påverka vad som händer, har de svenska samerna tvingats finna sig i att deras möjligheter att följa sina renar har begränsats.

Beskrivning

252 år efter Lappkodicillens tillblivelse, 2003, beslutas på högsta nivå att utse Lars Norberg till ”ordförande för delegationen som ska förhandla med Norge om en ny gränsöverenskommelse gällande renbetesmarkerna.” Föreställningen handlar om vad som hände under de förhandlingar som Lars Norberg ledde med Norge och vem han egentligen var.

Föreställningen bygger på Lars Norbergs bok Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure.

Manus: Tomas Bresky
Regi: Eva Gröndahl
Kompositör: Rolf Hedberg
Skådespelare: Kristin Solberg, Paul Ol Jona Utsi & Tomas Lindström
Ljusdesign och ljudbearbetning: Emanuel Arvanitis
Scenografi: Anders Wirén
Bildbearbetning och kostym: Lena Stenberg
Maskör: Marie-Louise Hellberg

Datum (<% occasionResult.length %>)

4 December 19:00 - 20:00